Home » Wat is SEO? | Een snelle en duidelijke uitleg

Wat is SEO? | Een snelle en duidelijke uitleg

Vraag jij je af wat SEO betekent en waarom het zo belangrijk is voor websites? Wij leggen je het snel en duidelijk uit!

Wat is SEO?

SEO is de afkorting voor ‘Search Engine Optimalization’. Dit houdt in dat jouw website het doel heeft om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google te belanden.

Veel mensen die werkzaam zijn binnen (digital) marketing, houden zich hiermee bezig. Zij proberen websites continue te optimaliseren zodat deze beter worden gevonden in de zoekresultaten van Google.

Google SEO

Hoe werkt SEO?

Als jouw website goed wordt gevonden door bezoekers, dan wordt jouw website hoogstwaarschijnlijk vaak aangeklikt. Dit heeft als groot voordeel dat de kans op potentiële klanten, en dus de kans op omzet, aanzienlijk wordt vergroot.

SEO factoren

Er zijn erg veel verschillende SEO factoren die Google hanteert om te bepalen of jouw website hoog mag staan binnen Google. Google moedigt je altijd wel aan om de richtlijnen te volgen, om ervoor te zorgen dat Google je niet uitsluit. Google kan jou bijvoorbeeld uitsluiten wanneer jij veel gebruik maakt van AI, wanneer jij content schrijft voor jouw website.

  • Korte laadtijd: Dit is belangrijk om de gebruikerservaring te verbeteren van jouw bezoekers. Een handige tool om dit te testen is Google PageSpeed Insights.
  • Backlinks: Link jij in jouw content naar andere websites? (Externe websites)
  • Interne links: Het is aan te raden om in jouw blogposts te linken naar andere blogposts die te vinden zijn op jou website. Hiermee creeër jij een soort ‘web’.
  • Relevantie van de content: Is jouw content relevant of is het verouderd? Verouderde informatie wordt gezien als niet accuraat en dus niet belangrijk.
  • Gebruikerservaring: Is jouw content leesbaar? Of lijkt het alsof het is geschreven door ChatGPT? Zorg er echt voor dat je AI-tekstgenerators vermijd.
  • Contentkwaliteit: Jouw content dient kwalitatief goed te zijn, omdat Google graag wilt dat er websites worden getoond die betrouwbaar zijn, informaties en relevant. Dit komt omdat gebruikers hiernaar op zoek zijn.

Ben je benieuwd naar hoe jij SEO moet toepassen in 2024? Wij hebben hier al een blogpost over geschreven. Wij verwijzen je hiernaar toe als jij hier meer over wilt leren!

Hoe pas je SEO toe?

Fijn dat je van mening bent dat je SEO wilt toepassen op jouw website! Wij hebben voor jou opgesomd wat belangrijk is wanneer jij van plan bent om van start te gaan met jouw SEO strategie.

  • Zorg voor de juiste tools: Het is belangrijk om te kunnen meten of jouw SEO strategie op orde is. Een bekende tool is Yoast SEO. Deze tool wordt vaak gebruikt binnen WordPress.
  • Stel KPI’s op: Je hebt vast een goede reden waarom jij meer bezoekers wilt op jouw website. Wil je meer verkopen? Of meer klanten? Zorg ervoor dat deze doelstellingen betrekking hebben op de content die jij publiceert en op de vindbaarheid.

Kortom: Om een goede start te maken met SEO, zorg dan dat jij beschikt over de juiste tools, middelen en kennis. Evalueer tijdig en als je merkt dat het niet gaat zoals je had gehoopt, pas dan een nieuwe strategie toe en kijkt hoe dat gaat.

Beginnen met SEO

  1. Begin met het bepalen van de focus van jouw website. In welke niche opereert jouw website/ bedrijf? Wat is het doel van jouw website? Denk na waarom mensen jouw website willen bezoeken en hoe je hen lang vast kunt houden.
  2. Welke kleuren wil jij naar voren laten komen op jouw website? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de kleuren die jij in jouw logo hebt, maar je kunt ook kleuren bepalen op basis van kleurentheorieën.
  3. Denk na over categorieën als jij blogposts schrijft of over de indeling van jouw webwinkel als je online producten wilt verkopen.
  4. Denk na over keywoorden waarop je gevonden wilt worden en denk na over metabeschrijvingen. Hoe kan jij potentiële bezoekers naar jouw website trekken?

SEO Tools

Er zijn verschillende tools die jou kunnen helpen om jouw SEO strategie zo optimaal mogelijk te houden. Denk hierbij aan de volgende tools:

  1. Google Analytics: Hiermee kun je zien wat de bezoekers op jouw website aan het doen zijn. Zo kun je zien hoeveel tijd spenderen op een pagina en op welke pagina’s zij allemaal aan het klikken zijn. Daarnaast kun jij ook zien of het verkeer naar jouw website is gegroeid of is afgenomen. Zo kun jij jouw strategie veranderen als jij ziet dat het nodig is.
  2. Screaming Frog: Dit is een tool waarbij je te weten kan komen of jouw website er goed voorstaat. Screaming Frog probeert Google na te bootsen en hierdoor kun jij inzicht krijgen in problemen in jouw website. Denk bijvoorbeeld aan te grote afbeeldingen of links naar pagina’s die niet bestaan.
  3. Google Search Console: Aan de hand van deze tool kun jij zien wat er gebeurt in de zoekmachine van Google zodra er een bezoeker op jouw website komt. Je kunt zien welke zoektermen dez`fe persoon heeft gebruikt om jouw website te kunnen vinden. Je kunt Google Search Console gemakkelijk koppelen aan jouw account van Google Analytics. Handig toch?
  4. Yoast SEO: Als jij gebruik maakt van WordPress, kun jij een PlugIn installeren wat jou toegang geeft tot Yoast SEO. Yoast SEO is een SEO tool waarbij jij jouw teksten (content) kunt optimaliseren. Zo kan Yoast SEO aangeven dat jij jouw zoekterm vaker moet benoemen en dat jij je afbeeldingen moet optimaliseren. Ook geeft Yoast SEO aan hoe jij dit kunt doen.

Optimaliseren middels SEO

Nu weet jij inmiddels welke SEO tools handig zijn zodat jij jouw strategie kan implementeren! Naast de tools, is het belangrijk om jouw SEO strategie te optimaliseren. Om de optimalisatie van jouw SEO strategie te bepalen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende ‘pijlers’. Wij lichten deze kort aan je toe.

Website Techniek

Als jouw website technisch goed in elkaar zit, dan wilt dat onder andere zeggen dat jouw website snel laad, geen errors weergeeft, dat de interne en uitgaande links kloppen die jij hebt gebruikt en dat jouw video’s het ook doen. Google wilt graag alleen pagina’s aan bezoekers laten zien die iets positiefs bijdragen. Daarom is het moeilijker om hoog te ranken als je een halve minuut moet wachten tot er een pagina wordt geopend op jou website.

Indexatie Techniek

Wist je dat Google niet het hele Internet omvat? Zelfs als jouw website geoptimaliseerd is, zullen pagina’s die niet geïdenxeerd zijn, niet verschijnen in de zoekresultaten van Google. Wil je controleren of jouw website vindbaar is binnen Google? Dan typ je jou websitenaam in via Google. Als jij jouw website vindt, weet jij nu dat jouw website vindbaar is binnen Google.

Vindbaarheid

Wanneer jij blogposts hebt geschreven en jouw website online is, dan is de volgende stap om zo veel mogelijk bezoekers op jouw website te laten komen! Maar hoe doe jij dit? Om de vindbaarheid van jouw website te verhogen, is content een belangrijk middel om dit te realiseren.

Content

Content moet van goede kwaliteit zijn, omdat dit de sleutel is tot een goed SEO resultaat. Als jouw website relevant is voor gebruikers, dan zal Google jouw website interessant vinden en tonen binnen de zoekresultaten. Maar wat is relevant? Dat kan voor iedereen anders zijn. Over het algemeen zijn de richtlijnen van Google zo ingesteld dat jouw website relevant is als het waarde toevoegt aan bezoekers. Dus: Geeft jouw website antwoorden op de vragen die bezoekers hebben en los jij de problemen die zij hebben op? Dan ben je al relevant, omdat jouw website ertoe doet.

Tips

Wees geduldig. Als jij vandaag jouw nieuwe SEO strategie toepast, is dit niet morgen zichtbaar en zal jij die dag erna niet op nummer 1 staan binnen de zoekresultaten op Google. Zet dus door en geeft niet op, als jij het idee hebt dat het niet werkt.

Daarnaast heeft Google zelfs een ‘Starters Guide’ voor SEO opgesteld. Wij raden jou aan om deze door te nemen.

Wat vindt jij van deze SEO uitleg? Heb jij nog aanvullingen of vragen? Laat het ons weten! Wij hopen in ieder geval dat het nu wat duidelijker wat voor jou is geworden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven